pondělí 21. května 2018

Scio me nihil scire

... aneb začínám tušit, že vím, že pranic nevím...



Vím, Aithne, že jsi se přestěhovala, nastoupila v novou práci, pomáháš Muire růst doslova jako z vody, zamilovala jsi se a splnily se Ti bez jednoho všechny sny. Přesto se ptám, kam jsi se poděla? Kde je žena kterou jsi bývala?

Maith Ti nedávno připomněla Tvou radu pro ni starou přibližně rok. Z chvíle, kdy Aithne v Tobě zažívala největší rozkvět a kdy o radu prosila nejedna duše. Že jsi jí prý řekla, ať je jen sama sebou a ať je šťastná, přesně taková je nejkrásnější i v těch více-x velikostech, i strhaná po výchově dvou dětí, i po sebenáročnějším dnu.

Tvé "Miluji Tě, co pro Tebe můžu dnes udělat?" psané fixou na oči na zrcadle v koupelně v Mělčině? Zůstalo tam, přesněji jsi jej smazala v den stěhování, v začátku toho všeho kolotoče. Proč sis tuto nádhernou větu neponechala ve svém životě?

Dneska Aithne pronásleduje denně spousta vět...

"Aaaaa saaamaaaa, pvestaň mami, sama obleču, sama, sama, sama" křičí Muire při ranním odchodu.

"Já to dělat nebu DU, mně to neba VÍ, dělej si to sama když sis to vymysleLA!" slyší Aithne v práci od klientky za zvědavých pohledů kolegyň, jak problém vyřeší.

"Co to má proboha pod tím okem?" vrhá ještě zvědavější paní vrátná, nejdůležitější osoba ve školce, pohled na nebohou matku a na monokl její dcery, který si způsobila v tomtéž zařízení.

"Už mám umytá okna, héč péč, Tys vážně ty svoje dvě ještě nezvládla umýt?" zlověstně se směje Rodička večer do telefonu, až se za břicho popadá...

Co nynější obyvatelka schránky, v které před rokem sídlila Aithne, narozdíl od ní má, je milovaný kterému se může večer svěřit s průběhem náročného dne.

"Běž si zacvičit, lásko, to Ti pomůže." píše miláček a snad náhodou totéž říkají loňské letní kalhoty.

Fňuky fňuk... špitnou zbytky Aithne uvnitř.


Kéž by tak z jejích útrob znělo i něco jiného. To, co měla ve zvyku smutná duše slýchávat před rokem... Ona by asi byla bývala řekla něco jako:

"Obleč si sukni, vždyť ti i daleko víc sluší. Směj se, miluj, medituj. Já tě mám ráda, co pro Tebe můžu dnes udělat?"

Go for it! Hope Aithne´s coming soon!


1 komentář: