středa 16. srpna 2017

O Žárlivosti a jiných pohlavních chorobách

Jsou chvíle, kdy si Aithne uvědomuje více kladné stránky samoty. Další z jejích kamarádek je Maith. Je o něco starší než Aithne a má o 14 let mladšího partnera, se kterým má dceru podobně starou, jako je Muire. Aithne pamatuje zrod jejich lásky, zamilované cvrlikání, každodenní přání dobrých rán i nocí, omlazující kůru lásky o téměř generaci mladšího jinocha a všechno to nádherné, co náleží zrodu snad všech velkých lásek.

Ke všem velkým láskám patří zrovna tak různé nástrahy a potíže, které poté velikost těchto vyznání a citů prověří. A je to rozhodně v pořádku. Maith i její Fiann přes pochyby okolí tyto pasti zdolávali statečně, úspěšně a stále s obrovskou láskou. Zřejmě by to stálo za svůj vlastní článek, ta dogmata, jako že muž by měl být starší a žena by k němu měla vzhlížet a podobně. Maith a Fiann jsou důkazem, že všechno může být jako na růžovém obláčku i tehdy, kdy nahoru vzhlíží muž. Ostatně, dle Aithne proto má spoustu důvodů, aniž by královna jeho srdce musela být bohatší o léta ni zkušenosti. Ale může. Jak tomu bylo v případě těch dvou.

Maith je ženou neobyčejně krásnou, s hezkým úsměvem, zářivýma blankytnýma očima a žensky zaoblenými tvary. Zvenku nádhernou ženu doplňuje archetypálně spíše mužskou, avšak velice výhodnou, povahou podnikatelky a schopné managerky. Je skvělou mámou dvěma dětem, z nichž první vzešlo z jiné velké lásky. Je zrozena ve znamení kozoroha, což značí, že se Fiann má skvěle po všech stránkách, po kterých se muž dobře mít chce.

Zdá se, že dvacetiletému Fiannovi spadlo do klína samo nebe. Jenomže když o sobě Nebe neví, že je nebem, může být zle.
I rozhodla se, mladá láska, že tu velikou velikánskou lásku rozmnoží a stvrdí potomkem. Že nové rodince obstará a postaví vlastní hnízdečko, zařídí hypotéku v bance a sváže se být láskou až na věky věků.
I přepadlo Nebe pochybnost. Co když není Nebem a co když on to zjistí? A nezjistil to už? Choval se zvláštně. Kdo je ta slovoježnezasluhujebýtzveřejněno, kterou si přidal do přátel na ksichtbooku a jak si dovoluje mu olajkovat všechny fotky? Kdo to je, no, no? Tohle jí přeci dělat nemůže, ona má právo to vědět, ona toho tolik zaštiťuje, ona je matkou jeho dcery, ona ho přeci miluje!

Když byli spolu Maith a Fiann na zábavě, moc si to užívali a bavili se. Než ho viděla konverzovat s tou krávou, kterou potkal po cestě k odpadkovému koši, kam šel vyhodit prázdný kelímek. Maith se svěřuje Aithne, že měla chuť je oba zfackovat. Ne prý za to, že se na sebe tak hloupě u rozhovoru usmívali. Ale že mu lajkuje všechny statusy, to by si mohla odpustit. Zvlášť když ví, že má Maith a malé dítě.

Aithne přemýšlí, co se od ní očekává. Zvědavý pohled kamarádky vyžaduje pochopení a přitakání, že je ona dáma opravdu nebetyčná zrůda. Jenže Aithne vidí hezkou ženu, která kromě vět které jí vycházejí z úst opravdu nemá důvod o sobě pochybovat, v kamarádce a oddaného milujícího parťáka v jejím, a to tak mladičkém, muži. Bohužel, tohle není to, co potřebuje žárlivost, která infikuje jinak docela moudrého člověka, slyšet.

Aithne tomu prý nerozumí, protože je dlouho bez chlapa.

Zřejmě zaplaťpánbůh.


Kam se poděla Láska? Kde se vzala majetnickost a potřeba druhého ovládat, vlastnit a někam přivazovat, kterou termín lásky nahrazujeme? 

Žádné komentáře:

Okomentovat