čtvrtek 17. srpna 2017

Překrásné mateřství volume 2

Aithne a Muire zrovna včera strávily báječný den u Rodičky a Rodiče v Rodné Hroudě a při obědě se báječně bavily nad dávnými plány kdysi těhotné a naivní Aithne, jak bude Muire vychovávána a jak bude Aithne skvělou rodičkou s malým r. Nebylo například v plánu, aby Muire jedla sladkosti, aby si hrála s mobilním aparátem anebo měla být vychovávána s respektem a úctou, aby i ona sama tyto vlastnosti projevovala ke svému okolí. Nebude nikdy oslovena "Ty spratku jeden" ani žádným podobným souslovím.

Parta brusiče Karhana sice zvládla pětiletku za dva roky, Aithne ze svých plánů za bezmála stejné období nedokázala nic. Jejich byt 2+kk přetéká hračkami na úkor matčiných nasyslených sbírek všeho možného i nemožného, avšak malá dáma si hraje pouze s věcmi, které by dítěti slušný rodič do ruky jaktěživ nesvěřil, několikahodinové pomalé vaření zdravého maso-zeleninového pokrmu končí boucháním konfet po konzumaci pár soust, zbytku v dvoumetrovém okolí batolecí jídelní židličky, sušenkou v rukou Muire a úsměvem na tváří Aithne, šťastné, že pachole "papá".

No a k tomu poslednímu. Aithne se jde zřejmě opět postavit na pomyslnou šibenici za mateřské hříchy a zařadit mezi krkavčice, které zasluhují nejeden plivanec do tváře. Kéž nedostane odkaz na tyto stránky paní Plošticová.

Řekla to. Bylo jí to nesmírně líto, pocítila neskutečné zklamání sama ze sebe. Trvalo naštěstí jen chviličku. Stále je toho názoru, že šrámy na duši jedince způsobují jiné věci, než je dávný konflikt s hysterickou matkou a marné pokusy jí vysvětlit, že na plovoucí hračky v záchodové míse je vskutku dechberoucí pohled.

Aithne se domnívá, že milující matku nečiní milující matkou to, kolikrát denně napíše na facebook, že své dítě miluje. Ani to, kolikrát tam napíše, že naprosto nechápe a zavrhuje matky, které se o takový dar dobrovolně připravují (ano, i tohle se Aithne už nejednou dočetla).



Říká se, že nejlépe své děti učíme vlastním příkladem a konáním. A ano, odpusťte prosím nedokonalé mladé máme, Muire zřejmě bude mít ve svém bohatém slovníku mimo jiné i slovo "spratek", avšak její matka míní ze své dcerky vychovat bytost, která vědoma slušných mravů a pokud možno co nejlaskavějším způsobem zachází s respektem nejen s okolím, ale i sama se sebou. Osobnost, která umí nastavit vlastní hranice a pokud napoprvé laskavé a vstřícné "Lásko, hračky do záchodu nepatří" nezabere, bude holt hledat cestu jinou.

Aithne si také myslí, že slovo "spratek" je fuj fuj a samozřejmě je znovu jejím předsevzetím ho již neužít, ale na šibenici si stoupnout nepůjde. Miluje slovo partnerství. Toto překrásné slovo se začalo před pár lety hojně používat i v souvislosti s výchovou dětí. Partnerství znamená, že jsou si dva lidé ve vztahu (romantickém, pracovním, sousedském nebo například příbuzenském) rovni a jejich potřeby jsou stejně důležité. Někdy to ale vypadá, že se rodiče uchylují k šíleným kompromisům na úkor potřeb vlastních, aby jim někdo třeba v diskuzi na emiminu nenapsal, že není respektujícím rodičem.

Aithne tedy po svých výčitkách došla k závěru, že kdyby jí kamarádka přes její protest házela věci do záchodu, asi by jí stejně řekla, že je kráva.

Přestože ji respektuje a jsou si rovny.

A tož tak.


1 komentář: